Stan ili Kuća: Koja je Bolja Investicija?

Pandemija je jedano od faktora koji dodatno otežava donošenje odluke i pojačava dilemu kada je u pitanju izbor između dve opcije: Da li kupiti stan ili kuću?

Kako bismo dobili smernicu za racionalno donošenje odluke u ovom slučaju, neophodno je sagledati sve prednosti i mane kupovine jednog ili drugog.

U narednom tekstu predstavićemo sve pozitivne i negativne karakteristike stana i kuće kako bismo vam donekle olakšali donošenje odluke. Ipak je kupovina nekretnine jedna ozbiljna investicija.

Prednosti života u kući

Svako ko je imao priliku da živi bar neki deo života u kući, upoznat je sa prednostima i komforom koji život u kući pruža.

Ukoliko imate vreliki broj prijatelja i volite vikende da provodite pored roštilja uz muziku i dobro raspoloženje, kuća i dvorište je opcija koja se ne zanemaruje.

Roštiljanje u dvorištu sa vašim prijateljima vikendom je preventiva od burnout-a, zar ne?

Kada je reč o parkingu, život u kući je velika predsnot. U današnje vreme kada gotovo svako poseduje auto, nemoguće je proći bez kazne za nedozvoljeno parkiranje, jer gde naći parking? Kada živite u stambenom kompleksu izbor za parking je čista lutrija, dok ćete u sklopu kuće uvek imati sopstveni parking ili garažu , što ne treba zanemariti.

Ljubitelji mira, tišine i privatnosti su u velikoj prednosti ukoliko žive u kući. Jednostavno nema komšija koji će nešto bušiti u toku dana, ili mladih koji će do kasno ujutru praviti žurku. Kuća je iz tog ugla mirnija i sigurnija solucija.

Mane života u kući

Lokacija je jedan od otežavajućih faktora koji izbor za kupovinu kuće svrstavaju u negativnu kategoriju. Jasno je da se većina ponuda nalazi na periferiji grada, što je možda daleko od vaše poslovne lokacije, obdaništa, škole ili sporta. Ovo drastično otežava svakodnevnu organizaciju života i zahteva posedovanje transportnog sredstva.

Ukoliko je vaš izbor ipak kuća, potrebno je da se dobro informišete o godini izgradnje kuće koju kupujete, zatim materijalu, kvadraturi i realnom stanju u kojem se nekretnina nalazi. Jedan od pogrešnih izbora može biti kuća sa lošom termo-izolacijom.

Dobro je poznato da starije kuće zahtevaju više ulaganja za adaptaciju, sanaciju i preuređenje po sopstvenim željama. Pod tim podrazumevamo niz različitih urbanističkih dozvola, planova i rešenja, čija visina cene zavisi od mesta i lokacije.

Prednosti života u stanu

Kada sagledavamo situaciju kupovine nekretnine, da, stanovi su jeftinija investicija.

Jeftiniji su za održavanje, ne zahtevaju često krečenje a i računi za grejanje i potrošnju električne energije su drastično niži. Za renoviranje stana je potreban mnogo manji utrošak vremena i novca ukoliko angažujete majstore i obezbeđujete materijal.

Kada se dovodi upitanje vaše zaposlenje i vreme koje provodite u na mestu prebivališta, stan je uvek bolja opcija. Ukoliko ste često van kuće/stana a više na poslu stan je bolja opcija. Lokacija je veoma važna kada je upitanju trošak vremena na odlazak u prodavnicu, u park, na pijacu ili u teretanu.

Međutim, glavna prednost života u stanu jeste predvidivost troškova. Vlasnicima stanova nema straha od drastičnih i iznenadnih poskupljenja mesečnih računa.

Mane života u stanu

Mane stana se uglavnom odnose na manjak prostora i otežanu mogućnost posedovanja kućnih ljubimaca.

Ko voli malo više svoju slobodu i ne voli da se prilagođava zajedničkim interesima, imaće problem da lagodno živi u stanu. Dvorište se deli sa drugim komšijama, mora da se poštuje zakonom definisan kućni red, a posebno kada je reč o popravkama i kvarovima, dozvolama za preuređenje, čije dozvole moraju da se izglasaju na skupštinama stanara.

Odgoje dece od malena podrazumeva vaspitavanje da ne smeju da prave buku i smetaju komšijama.

Sva ulaganja, popravke u zgradi i oko zgrade, održavanje higijene zajedničkih prostorija poput podruma, lifta, stepeništa, tavanice i slično definišu se i rešavaju u dogovoru sa ostalim komšijama. Međutim, to često može biti problem pa i izvor netrpeljivosti među komšijama.

Da sumiramo

Stan je pravi izbor za Vas ukoliko ste vezani za centar dešavanja, ukoliko je neophdno da ste blizu glavnih događaja i usled manjka vremena u životnoj organizaciji. Takođe ukoliko nemate prostora za odgovornost prema stanju vašeg doma, nemate vremena da se posvetite održavanju dvorišta ili krova, za vas je stan pravi izbor.

Pravi izbor ćete doneti samo na osnovu vašeg životnog stila i ličnih preferencija.

S druge strane, ukoliko volite prirodu i imate veliku porodicu, volite porodična i prijateljska okupljanja ili imate neki hobi za koji će vam biti potreban dodatan prostor, radionica recimo, kuća je pravi izbor za vas.

Želite da prijavite Vašu firmu?

Popunite upitnik na sledećoj strani