Kako izabrati pravi akumulator za svoje vozilo i šta utiče na njegov vek trajanja?

Akumulator

Koliko ste puta imali problem sa akumulatorom vašeg vozila? Da li ste nekad ostali zaglavljeni u sred ničega zbog ispražnjenog akumulatora? Ili ste možda bili u situaciji da ste morali da zamenite akumulator samo nekoliko meseci nakon što ste ga kupili? Izbor pravog akumulatora za vaše vozilo je važan korak kako biste se izbegli ovi problemi i održali pouzdanost vašeg vozila. 

 

Ali, kako izabrati pravi akumulator kada postoji toliko mnogo opcija na tržištu? Ne brinite, u ovom članku ćemo vam pomoći da shvatite šta treba uzeti u obzir prilikom izbora akumulatora i kako održavati vaš akumulator kako bi trajao što duže. Zato se opustite, pripremite se i učinite prvi korak ka osiguravanju pouzdanosti i dugovečnosti vašeg vozila.

Tip vozila

Kada je u pitanju izbor akumulatora, prvo što treba uzeti u obzir je tip vozila koje posedujete. Vrsta akumulatora koja se koristi u automobilu sa benzinskim motorom može se razlikovati od one koja se koristi u automobilu sa dizel motorom ili hibridnom vozilu. Pored toga, veličina akumulatora takođe igra važnu ulogu u izboru, jer mora biti u skladu sa veličinom i potrebama vašeg vozila.

 

Takođe, ne smemo zaboraviti da kvalitet akumulatora može imati značajan uticaj na njegov vek trajanja. Jeftiniji akumulatori mogu imati kraći vek trajanja i brže se isprazniti, dok kvalitetniji akumulatori mogu trajati duže i pružiti bolje performanse. Zato je važno da ne birate akumulator samo na osnovu cene, već da obratite pažnju i na druge faktore kao što su kvalitet, snaga, kapacitet i garancija.

 

Proizvođač

Takođe, važno je razmotriti proizvođača akumulatora. Birajte renomirane proizvođače kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetan proizvod koji će trajati dugo. Međutim, to ne znači da treba izbegavati manje poznate proizvođače. Postoje neki manji proizvođači koji nude visokokvalitetne proizvode po pristupačnijim cenama.

 

Neki od najpouzdanijih proizvođača akumulatora u svetu su Bosch, Varta i Exide. Ovi brendovi su poznati po proizvodnji visokokvalitetnih akumulatora koji su pouzdani i dugotrajni. Takođe, postoje i drugi proizvođači koji su poznati po proizvodnji akumulatora za specifične potrebe, kao što su Optima i Odyssey koji se fokusiraju na proizvodnju akumulatora za performantne i sportske automobile. 

 

Bez obzira na to koji proizvođač odaberete, važno je da obratite pažnju na specifikacije i karakteristike akumulatora kako biste bili sigurni da kupujete proizvod koji će zadovoljiti potrebe vašeg vozila.

Radna temperatura

Jedan od faktora koji utiču na vek trajanja akumulatora je temperatura. Ekstremne temperature, poput vrućine leti i hladnoće zime, mogu uticati na kapacitet akumulatora. Visoke temperature ubrzavaju proces starenja, dok niske temperature mogu smanjiti snagu i sposobnost akumulatora da se puni. Kada je temperatura ispod nule, akumulator može biti u potpunosti ispražnjen, što može dovesti do trajne štete.Zato je važno držati akumulator na adekvatnom mestu tokom zime, u suvom i toplom prostoru. Takođe, treba izbegavati korišćenje akumulatora koji nije predviđen za ekstremne uslove temperature, ako planirate voziti u uslovima sa visokim ili niskim temperaturama. 

 

Ako živite u području gde su temperature ekstremne, razmislite o kupovini akumulatora sa visokim kapacitetom i specifično dizajniranim za te uslove, kako biste bili sigurni da vaše vozilo uvek ima dovoljno snage i da akumulator traje što duže.

Pravilno održavanje

Važno je da vaš akumulator bude održavan na pravi način kako bi trajao što duže. Pravilno održavanje uključuje redovno proveravanje nivoa elektrolita, zamenjivanje akumulatora kada je to potrebno, redovno čišćenje terminala i čišćenje akumulatora od prljavštine i korozije. Takođe, korisno je redovno voziti vaše vozilo kako bi se akumulator punio.

 

Ukoliko ne koristite vaše vozilo često ili ga držite parkirano duže vreme, preporučljivo je da isključite akumulator kako biste sprečili pražnjenje i produžili njegov vek trajanja. Takođe, treba izbegavati produženo korišćenje elektronskih uređaja u vozilu dok je motor isključen, jer to može dovesti do ispraznjenja akumulatora. 

 

Ako primetite da vaše vozilo teško pali ili da se svetla gase, to može biti znak da je potrebno zameniti akumulator. U tom slučaju, najbolje je zameniti ga što pre kako biste izbegli moguće probleme sa pokretanjem vozila ili oštećenjem drugih električnih komponenti.

Takođe, ukoliko neki od “većih” potrošača u vašem automobilu, poput klime, ne funkcioniše kako treba, to takođe može dovesti do bržeg pražnjenja akumulatora. Ukoliko vam je potreban pregled auto klime Novi Sad ima mesto za vas – servis Pilipović.

Vrste akumulatora

Postoji nekoliko vrsta akumulatora na tržištu, uključujući kiseli akumulator, gel akumulator i litijum-jonski akumulator. Kiseli akumulatori su najčešći i najjeftiniji tip akumulatora. Gel akumulatori se koriste u vozilima sa visokim performansama i hibridnim vozilima, jer su otporniji na vibracije i imaju veći kapacitet. Litijum-jonski akumulatori su popularni u električnim vozilima, jer su lakši od drugih vrsta akumulatora i imaju veći kapacitet.

 

Prilikom izbora akumulatora, treba uzeti u obzir i cenu. Skuplji akumulatori obično imaju veći kapacitet i dugotrajniji su, ali to ne znači da je uvek potrebno kupovati najskuplji akumulator. Potrebno je pronaći ravnotežu između cene i kvaliteta.

Garancija proizvođača

Takođe, važno je obratiti pažnju na garanciju akumulatora. Većina proizvođača akumulatora nudi garanciju od godinu dana, ali neki proizvođači nude garanciju od dve ili tri godine. Garancija vam pruža zaštitu u slučaju da se akumulator pokvari ili ne funkcioniše kako treba.

Kada kupujete akumulator, važno je uzeti u obzir i način na koji ćete ga koristiti. 

 

Ako planirate da vozite u ekstremnim uslovima ili da često ne koristite vozilo, treba da uzmete u obzir akumulator sa većim kapacitetom. Ako vozite kratke udaljenosti ili često zaustavljate motor, treba da uzmete u obzir akumulator sa većom snagom.

 

Uz pravilan izbor i održavanje, akumulator može trajati nekoliko godina. Međutim, kada se akumulator pokvari ili isprazni, potrebno ga je zameniti. Kada se akumulator zamenjuje, važno je izabrati pravi tip i veličinu akumulatora koji odgovara vašem vozilu.

Zaključak

Biranje pravog akumulatora za vaše vozilo može biti izazovno, ali uzimajući u obzir tip vozila, proizvođača, veličinu, cenu i garanciju, možete pronaći akumulator koji će odgovarati vašim potrebama. Važno je održavati akumulator na pravi način kako bi trajao što duže i izbegavati ekstremne uslove koji mogu uticati na njegov vek trajanja. Kada se akumulator pokvari, važno je zameniti ga sa pravim tipom i veličinom, kako bi vaše vozilo nastavilo da radi pouzdano i bez problema.

Želite da prijavite Vašu firmu?

Popunite upitnik na sledećoj strani