Geodetski Instrumenti: Šest Najčešćih

lenjir i alat na stolu

Geodetska istraživanja su jedna od najstarijih profesija, sa zapisima o geodetskim premerama koje datiraju još iz vremena starog Rima. 

Mogli biste pretpostaviti da je oprema korišćena u prošlosti bila rudimentarna i gruba, ali dokazi pokazuju da su drevni merni alati za merenje razvijeni sa iznenađujućom preciznošću.

Rimljani su koristili instrument koji se naziva groma da „na terenu traže jednostavna i ortogonalna poravnanja neophodna za izgradnju puteva, gradova, hramova i podele poljoprivrednog zemljišta“. 

Od tada, geodetski instrumenti su evoluirali u odnosu na eksponencijalni razvoj tehnologije. Ovih dana geodeti koriste elitnu elektronsku opremu kao dodatak osnovnijim alatima za pomoć u merenju i mapiranju. 

Oprema koju geodeti koriste

Sastavili smo listu šest najčešće korišćenih alata za istraživanje, uključujući:

 1. Teodolit

  Geodetski instrument sa rotirajućim teleskopom za merenje horizontalnih i vertikalnih uglova radi preciznog merenja površina i triangulacije položaja objekata u određenoj oblasti.

 2. Merna traka

  Dužina trake ili tankog fleksibilnog metala, označena u intervalima za merenje veličine ili udaljenosti. Geodeti obično koriste merne trake (poznate kao merni točkovi) u dužinama od preko 100 metara.

 3. Totalna stanica

  Teodolit koji koristi elektroniku za izračunavanje uglova i rastojanja i sadrži kompjuter na vozilu za prikupljanje podataka i izvođenje triangulacionih proračuna. Ovaj alat se koristi za snimanje obeležja u topografskom premeravanju ili za postavljanje obeležja (putevi, kuće ili granice).

 4. 3D skeneri  Geodetski instrument koji može precizno da meri i prikuplja podatke sa objekata, površina, zgrada i pejzaža. Ovaj alat prikuplja informacije u obliku podataka oblaka tačaka, koji se sastoje od miliona 3D koordinata. 

Ove koordinate se mogu koristiti za kreiranje modela 3D kompjuterskog projektovanja (CAD), koji onda mogu pomoći u analizi topografskih karakteristika i struktura. Visoka preciznost 3D skenera pomaže u smanjenju troškova projekta.

 1. GPS/GNSS

   Upotreba signala globalnog sistema za pozicioniranje i/ili signala globalnog navigacionog satelitskog sistema preko prijemnika i antene za određivanje oblika, granice, položaja, objekata ili tačaka u prostoru u odnosu na druge oblike, granice ili tačke. 

Ova tehnologija je dramatično povećala brzinu i produktivnost geodeta koristeći centimetarsku preciznost koristeći Kinematičko pozicioniranje u realnom vremenu (RTK).

 1. Nivelir i šipka

  Graduirana drvena ili aluminijumska šipka, koja se koristi sa instrumentom za nivelisanje za određivanje razlike u visini između tačaka ili visina tačaka iznad vertikalne tačke. Ovaj alat se koristi za utvrđivanje i verifikaciju nadmorskih visina.

Geodetska istraživanja su ključna za izgradnju novih puteva i objekata neophodnih za ispunjavanje potreba našeg stanovništva. 

Inženjeri geodeta koriste kombinaciju različitih alata kako bi im pomogli da prikupe podatke neophodne za mapiranje, grafikon i merenje. 

Želite da prijavite Vašu firmu?

Popunite upitnik na sledećoj strani